တကယ္တမ္း ဆိုဒါဟာ သင့္ခႏၶာကိုယ္ကို အက်ိဳးမျပဳဘူးလားဆိုတဲ့ ေမးခြန္းကို ေျဖရမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အရွည္ ႀကီးကို ေျဖရပါလိမ့္မယ္။ ဒါေပမယ့္ အလြယ္ဆုံး ေျပာရရင္ေတာ့ ဆိုဒါထဲမွာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္မယ့္၊ ရရွိမယ့္ အာ ဟာရတခုမွ မပါဘူးဆိုတာပါပဲ။
ဒီေတာ့ ေကာင္းဖို႔ေတာ့ လုံးဝမရွိဘူး၊ ဆိုးက်ိဳးေပးမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေပးႏိုင္မယ္လို႔ အရင္ဆုံး ေျဖပါရေစ။ ဆိုဒါေသာက္ရင္ သြားက်င္မႈ အနည္းနဲ႔ အမ်ားျဖစ္ေစမယ္၊ အဝလြန္ေစႏိုင္တယ္၊ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ျမင့္ေစႏိုင္တယ္၊ အျခား က်န္းမာ ေရး ျပႆနာေတြလည္း ျဖစ္လာေစႏိုင္ပါေသးတယ္။
ေအာ္၊ ဒါနဲ႔ ဆိုဒါဆိုတဲ့ သေဘာကို ရွင္းမျပရေသးဘူး။ တခ်ိဳ႕က ဆိုဒါဆိုတာ အရက္နဲ႔ေရာစပ္ ေသာက္သုံးတဲ့ ဆိုဒါလို႔ပဲ ထင္လိမ့္မယ္။
တကယ္ေတာ့ ဆိုဒါပါတဲ့ အခ်ိဳရည္ေတြ၊ အေဖ်ာ္ယမကာေတြ အားလုံးနဲ႔ သက္ဆိုင္ပါတယ္။ ဒီေတာ့ ေဒသအေခၚ Gas ပါတယ္ဆိုတဲ့ အခ်ိဳရည္ ေသာက္သုံးေနသူမွန္သမွ်အတြက္ အခုေဆာင္းပါးေလးကို ဖတ္ထားသင့္တာပါ။
ဦးေႏွာက္ အေျမႇးေရာင္ေရာဂါနဲ႔ ဆက္စပ္ ဦးေႏွာက္ပိုင္းဆိုင္ရာ ေလ့လာစမ္းသပ္ခ်က္အသစ္ေတြအရ သၾကားဓာတ္ အမ်ားအျပား သုံးၿပီး ဖန္တီးထားတဲ့အေဖ်ာ္ယမကာေတြမွာ ဖ႐ူးတို႔(Fructose)ပါဝင္မႈမ်ားျခင္းေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ ပ်က္စီးေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ေဘာ္စတြန္တကၠသိုလ္က ေလ့လာသူမ်ားအဖြဲ႕ဟာ ဖရာမင္ဟမ္ ႏွလုံးသုေတသနကေန မွတ္တမ္းေတြရယူ စမ္းသပ္ခ်က္ ေတြ အရ ေန႔စဥ္ သၾကားဓာတ္ပါရွိမႈ မ်ားတဲ့ အခ်ိဳရည္ေသာက္သုံးသူေတြမွာ မွတ္ဉာဏ္ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ပ်မ္းမွ် စြမ္း ရည္ေလ်ာ့က်သြားျခင္း၊ ေလ့လာမႈနဲ႔မွတ္သားမႈအပိုင္းကို အဓိကတာဝန္ယူ လုပ္ေဆာင္တဲ့ ဟစ္ပိုကမ္းပက္ (Hippocamp -us) အပိုင္း အားနည္းသြားျခင္းေတြ ေတြ႕ရတယ္လို႔ ထုတ္ျပန္လာပါတယ္။
ေနာက္ထပ္ သုေတသနတရပ္ကိုလည္း Stroke ဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပထားတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ေဖာ္ျပခ်က္မွာေတာ့ ေန႔စဥ္ ဆိုဒါပါတဲ့ အခ်ိဳရည္ ေသာက္သုံးသူေတြဟာ ပုံမွန္ မေသာက္သုံးသူေတြထက္ ေလျဖတ္မႈေရာ ႐ူးသြပ္မႈပုံစံ စိတ္ေဖာက္ ျပန္မႈ ႏႈန္းပါ ၃ဆခန႔္ ပိုမို ျဖစ္ပြားႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
ပထမစမ္းသပ္ခ်က္ရဲ႕ရလဒ္ဟာ လူေပါင္း ၄၀၀၀ေက်ာ္ကို လူေတြ႕ စစ္ေမးျခင္း၊ သံလိုက္လႈိင္း အသုံးျပဳ ဦးေႏွာက္နဲ႔ခႏၶာ ကိုယ္အတြင္းပိုင္း ဓာတ္မွတ္႐ိုက္ကူး စစ္ေဆးျခင္း၊ စားေသာက္ပုံဓေလ့ ေသခ်ာမွတ္သားစစ္ေဆးျခင္းေတြကို လုပ္ေဆာင္ ၿပီးမွ ႏွလုံးနဲ႔ ဦးေႏွာက္ပိုင္းအတြက္ ဆိုဒါပါတဲ့အခ်ိဳရည္ေတြရဲ႕ထိခိုက္ေစႏိုင္မႈကို အေျဖထုတ္ထားတာ ျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါ တယ္။
ေသာက္သုံးမႈႏႈန္းေတြအရ အုပ္စုခြဲျပရရင္ တရက္ကို သၾကားဓာတ္မ်ားတဲ့ အခ်ိဳရည္ ၂ႀကိမ္ကေန ၃ႀကိမ္၊ ဒါမွမဟုတ္ တ ပတ္ကို ဆိုဒါ သီးသန႔္ ၃ႀကိမ္ထက္ မနည္း ေသာက္သုံးသူေတြဟာ အျခားသူမ်ားထက္ ပိုမိုၿပီး ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္မႈ ရွိေစ တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
ဦးေႏွာက္တခုလုံး ပမာဏေကာင္းစြာ မဖြံ႕ၿဖိဳးျခင္း၊ မွတ္ဉာဏ္တို အားနည္းျခင္း၊ ဟိုက္ပိုကမ္းပက္ ေသးငယ္လာျခင္း၊ ဦး ေႏွာက္ အေျမႇးေရာင္ေရာဂါ ျဖစ္ေစဖို႔အတြက္ အလားအလာအမ်ားဆုံး အေနအထားျဖစ္လာေစျခင္းေတြ ေတြ႕ရတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
ဒုတိယ စားႏႈန္းအုပ္စုအရ တရက္ကို အခ်ိဳရည္ ၁ခြက္ ပုံမွန္၊ ဒါမွမဟုတ္ တပတ္ကို ဆိုဒါ သီးသန႔္တလုံးပဲ ေသာက္သုံးသူ ေတြကေတာ့ ဦးေႏွာက္ အေျမႇးေရာင္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခမွာေတာ့ ထူးျခားေလာက္ေအာင္ ႏႈန္းထားေလ်ာ့က်သြားျခင္း မရွိေပ မယ့္ အထက္က စားသုံးမႈအုပ္စုထက္ စာရင္ေတာ့ မွတ္ဉာဏ္ပိုင္း ထိခိုက္မႈ သိပ္မမ်ားေစဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။
ဒီစမ္းသပ္ခ်က္ေတြဟာ အခ်ိဳရည္ စြဲေသာက္မႈ အနည္းဆုံး ၇ႏွစ္ကေန ၁၀ႏွစ္ သက္တမ္းအတြင္းရွိသူမ်ားထဲက ေလျဖတ္ ထားျခင္းကဲ့သို႔ အာ႐ုံေၾကာ ထိခိုက္ထားသူ အသက္ ၄၅ႏွစ္အထက္ ၂၈၈၈ ဦးနဲ႔ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါ ခံစားေနရသူ အသက္ ၆၀ႏွစ္နဲ႔ အထက္ ၁၄၈၄ဦး အေပၚမွာ စမ္းသပ္ အေျဖထုတ္ထားတာ ျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ရလဒ္ကေတာ့ ဆိုဒါ ဒါမွမဟုတ္ သၾကားဓာတ္ပါတဲ့ အခ်ိဳရည္ ေန႔စဥ္ ေသာက္သုံးသူေတြဟာ လုံးဝမေသာက္သူေတြထက္ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေျခမွာေရာ မွတ္ဉာဏ္ပိုင္းက်ဆင္းမႈအပိုင္းမွာေရာ ဦးေႏွာက္အေျမႇးေရာင္ေရာဂါ အပါ အဝင္ ေလျဖတ္ႏိုင္မႈ အပိုင္းထိေအာင္ပါ ၃ဆေလာက္ ပိုမို ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခပိုမိုတာကို ေတြ႕လာရတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
စမ္းသပ္သူေတြကေတာ့ အဆိုပါ ဆိုဒါ ဒါမွမဟုတ္ သၾကားဓာတ္ အမ်ားအျပား ထည့္သြင္းဖန္တီးထားတဲ့ အခ်ိဳရည္နဲ႔ ဆိုဒါ ေတြကို လုံး၀ မေသာက္သုံးဖို႔ မေျပာေပမယ့္ တရက္ကို အခ်ိဳရည္တခြက္၊ တပတ္ကို ဆိုဒါတလုံးထက္ ပိုၿပီး မေသာက္ဖို႔ ေတာ့ ေျပာလာပါတယ္။
ေဘာ္စတြန္တကၠသိုလ္က ေဆးပညာပါေမာကၡ Sudha Seshadriကေတာ့ အခု စမ္းသပ္ခ်က္ေတြဟာ ဆိုဒါ ဒါမွမဟုတ္ ဆိုဒါပါရွိတဲ့ အခ်ိဳရည္ေသာက္သုံးမႈနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ေနာက္ဆုံးကမာၻ႔အဆင့္ အတည္ျပဳခ်က္ မဟုတ္ေသးေပမယ့္ ရာႏႈန္း ျပည့္နီးပါး အတည္ျပဳႏိုင္ေလာက္တဲ့ရလဒ္ေတြ ရရွိထားၿပီ ျဖစ္လို႔ ဆိုဒါနဲ႔ ဆိုဒါထည့္သြင္းဖန္တီးထားတဲ့ အခ်ိဳရည္ေတြကို လုံး၀ ဒါမွမဟုတ္ အလြန္အကြၽံ မေသာက္သင့္သလို အမွန္တကယ္ ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ ပ်က္စီးေစမႈ ရွိတယ္လို႔ ေျပာပါ တယ္။
Ref: www.rd.com
Credit: Burma.irrawaddy.
0 comments :
Post a Comment