ေရခ်ိဳးျပီးလ်င္ ကိုယ္သုတ္ေသာတဘက္ကို အသံုးျပဳသူမ်ားက လိုအပ္ သေလာက္ေလွ်ာ္ဖြပ္ၾကျခင္း မရွိေၾကာင္း အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု ၊ အမ်ိဳးသားက်န္းမာေရးဌာန ၊ ျပည္သူ ့က်န္းမာေရးေစာင့္ေရွာက္မႈ ဌာနခြဲမွ သတိေပးေျပာၾကားသည္ ။
ကိုယ္သုတ္တဘက္ေတြက အလြန္ညစ္ပတ္ပါတယ္ ။ အသစ္၀ယ္ယူျပီး စတင္အသံုးျပဳခ်ိန္က စျပီးေတာ့ ေန ့စဥ္ရက္ဆက္ ညစ္ပတ္လာတာပါ ။ ခႏၶာကိုယ္ေပၚက ဘက္တီးရီးယား၊မိႈ၊ဆဲလ္အေသေတြ စြဲကပ္ေနသလို သြားရည္၊ ဆီး၊ ၀မ္း ေတြလည္း ကပ္ျငိေနပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေရခ်ိဳးခန္းေတြထဲက ပိုးမႊား မ်ိဳးစံုကလည္း တဘက္ေပၚခုန္တက္ျပီး ကပ္ျငိေနတတ္ ပါတယ္ ။ အိမ္သာထဲကို တဘက္ပတ္ျပီး၀င္ သြားတတ္ၾကသူေတြဆိုရင္ ပိုလို ့ေတာင္ဆိုးရြားပါ ေသးတယ္ ဟု နယူးေယာက္ေဆးတကၠသိုလ္မွ သုေတသီတစ္ဦးက ေျပာျပသည္ ။
အဆိုပါ မိုက္ခရိုဗက္တီးရီးယားမ်ားအားလံုးက လူကိုထိခိုက္ေစနိုင္သည္ မဟုတ္ေသာ္လည္း ျပန္ ့နွံ ့ေပါက္ ပြားမႈ အလြန္လ်င္ျမန္ေၾကာင္း၊ အခ်ိန္ၾကာလာသည္ႏွင့္အမွ် က်န္းမာေရး အတြက္ မည္သို ့မွ် မေကာင္း နိုင္ေၾကာင္း ၊ ထို ့ ေၾကာင့္ ကိုယ္သုတ္ တဘက္မ်ားကို တစ္ပတ္လ်င္ အနည္းဆံုး (၃)ၾကိမ္ ေလွ်ာ္ဖြပ္သင့္ျပီး အသံုးျပဳျပီးတိုင္းလည္း လံုး၀ေျခာက္သြားေအာင္ ေနပူလွန္းရန္လိုအပ္ေၾကာင္း ၄င္းက ဆက္လက္ေျပာျပသည္ ။
မ်က္ႏွာသုတ္တဘက္ျဖစ္ေစ ၊ ကိုယ္သုတ္တဘက္ျဖစ္ေစ ၊ ဘယ္လိုသံုးတဲ့တဘက္ျဖစ္ေစ ၊ စိုမေန ဖို ့အေရးၾကီးပါ တယ္ ။ အသံုးျပဳျပီးတိုင္း ေနလွန္းထားပါ ။ အနံ ့ဆိုးမထြက္ပါေစနဲ ့ ။ အနံ ့ထြက္ျပီ ဆိုကတည္းက ဒါဟာ မိုက္ခရို ဗက္တီးရီးယားေတြ ရွိေနျပီ ၊ ရွိေနတာမွ တအားကိုမ်ားေနျပီ ဆိုတဲ့ သေဘာ ျဖစ္ပါတယ္ ။ အနံ ့နည္းနည္းထြက္တာ နဲ ့ ခ်က္ျခင္းေလွ်ာ္သင့္ပါတယ္ ။ ေလွ်ာ္တဲ့အခါ မွာလည္း ေရေႏြးနဲ ့ဆပ္ျပာနဲ ့ေလွ်ာ္တာ အသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္ပါတယ္ ဟု ၄င္းက ျဖည့္စြက္ရွင္းျပသည္ ။
တဘက္ဟူသည္ ဗက္တီးရီးယားမ်ားေပါက္ဖြားရန္ အလြန္အဆင္ေျပေသာေနရာ တစ္ခုျဖစ္ေနေၾကာင္း ၊ ေရဓါတ္ ၊ အေႏြးဓါတ္ ၊ ေအာက္စီဂ်င္ ၊ အစားအစာ ႏွင့္ န်ဴထရယ္ pH တို ့ပါ၀င္ေၾကာင္း ၊ ၄င္းအရင္း အျမစ္မ်ား ျပတ္ေတာက္ မသြားေအာင္လည္း လူ ့ခႏၶာကိုယ္က အဆက္မျပတ္ ပံ့ပိုးေနေၾကာင္း ၊ လူ ့ခႏၶာ ကိုယ္အတြင္းအျပင္တြင္ အဆိုပါ အရင္းအျမစ္မ်ားျဖင့္ ျပည့္နွက္ေနေၾကာင္း ၊ ထို ့ေၾကာင့္ မိမိ အသံုးျပဳေသာ တဘက္မ်ား သန္ ့ရွင္းေျခာက္ေသြ ့ေနရန္ အလြန္အေရးၾကီးျပီး တဘက္မ်ားကို အစိုအတိုင္းမသိမ္းျခင္း ၊ အနံ ့မထြက္ေအာင္ ပံုမွန္ေလွ်ာ္ဖြပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ျဖစ္လာနိုင္ေသာ အေရျပားေရာဂါနွင့္ အျခားေရာဂါမ်ိဳးစံုကို ကာကြယ္နိုင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္ ။
Credit:Lashio News Diary
0 comments :
Post a Comment